Munkatársaink

dr. Vörös Irma

dr. Vörös Irma

pszichoterapeuta szakorvos
bejelentkezés: +36 (30) 273-1297

1968-ban végeztem orvosként a szegedi egyetemen, majd egy évig különböző osztályokon, helyettesítő státuszon dolgoztam. 1970-ben véglegesítettek a Szegedi Városi Kórház fül-orr-gégészeti osztályán, ahol szakvizsgám megszerzéséig 1975-ig dolgoztam, majd 1974 - 2005-ig, nyugdíjazásomig szakvezető főorvos voltam a rendelőintézet fül-orr-gége szakrendelésén.

Kezdő orvosként is fontosnak tartottam a beteg figyelmes meghallgatását- kollégáim „lelkizőnek”neveztek. Húsz éves fül-orr-gégészeti gyakorlat után tapasztaltam meg a pszichoterápiás beszélgetés hatékonyságát, ekkor tudatosult bennem, hogy a pszichoterápia az a szakterület, amit szívesen elsajátítanék.

1988-ban kezdtem el pszichoterápiás képzésemet. A Magyar Hipnózis Egyesület keretei között az ericsoni indirekt orvosi hipnózis módszerét tanultam, majd heti 3 órában a hipnózist a fül-orr-gégészeti munkámba beépítve alkalmaztam. Rendszeresen jártam szupervízióba és a MHE rendezvényeire, konferenciákra. Minderről nem beszéltem betegeimnek, mégis érdekes módon változott a mindennapi szakrendelői munkám. Eredetileg is rendelkeztem empátiás készséggel, de a tanultakat beépítve, a kellemetlen vizsgálatokat is egyre könnyebben tudtam elvégezni, mert csökkent az emberek ellenállása, félelme. A betegeimmel való kapcsolatom javult, a testi panaszok mögötti nehéz élethelyzetekről is tudtunk beszélni – ez is a gyógyulást segítette.

1992-ben találkoztam a pszichodrámával egy szakrendelői kiégést kezelő két napos csoportfoglalkozáson, ahol meghívást kaptam pszichodráma képzésre. Ez a képzés 1994-2001-ig tartott és a „pszichodráma vezető” képesítést adott.

1997-2000-ig elvégeztem a három éves pszichoterápiás szakvizsgára felkészítő képzést Budapesten a Tündérhegyi Pszichoszomatikus és Pszichoterápiás Intézetben, ahol több hónapos szakmai gyakorlatot is töltöttem. 2001-ben szakvizsgáztam pszichoterápiából.

1998-tól 2005-ig részmunkaidőben dolgoztam a szegedi Pszichiátriai Gondozó Pszichoterápiás Munkacsoportjában, ahol 4-5 üléses pszichoterápiás konzultáció és 6-8 üléses krízisintervenció végzésével segítettem a pszichiáterek munkáját.

2001-től 2011-ig segítő beszélgetést tanítottam szemináriumi csoportos formában, a Szegedi Mentálhygiénés Posztgraduális Képzésen.

A pszichoterápiás szakvizsgám megszerzése után, a pszichoterápiás rendelő megnyitásától dolgozom a rendelőben.

Analitikusan orientált egyéni pszichoterápiát végzek, esetenként hipnózissal, és pszichodráma (un. monodráma) elemekkel kombinálva.

Pszichoterápiás hitvallásom 46 éves orvosi és 13 éves pszichoterápiás gyakorlat során kristályosodott ki: mélyen hiszek abban, hogy az ember fejlődni tud.

A pszichoterápiát tanulási folyamatnak nevezném, amely során a kliens/páciens a terapeutával kialakult kapcsolat hatására megérheti konfliktusai, tünetei eredetét és megtanulhatja hatékonyabban kezelni azokat.

Rendelési idő: hétfőn 10-12 óráig.

ANTSZ Engedély: 1544-5/2001.

« vissza