Hogyan segítünk?

A pszichoterápia lelki munkán alapuló gyógyító eljárás, amely alkalmas pszichés zavarok, betegségek kezelésére és segítséget nyújthat nehéz élethelyzetekben. A 45-50 perces ülésekre általában heti rendszerességgel kerül sor, ezeken a páciens szabadon megoszthatja érzéseit, gondolatait, élményeit – a terapeuta pedig a biztonságos légkör megteremtésén kívül visszajelzéseivel, szakmai tudásával és tapasztalatával áll rendelkezésre.

Aki pszichoterápiára jelentkezik, általában már magában eldöntötte, hogy változtatni akar. Minden folyamat egy első tájékozódó beszélgetéssel kezdődik, amelynek célja a hozott probléma lélektani megértése és a páciens aktuális lélektani állapotának felmérése. Szükség lehet kiegészítő pszichológiai tesztvizsgálatokra vagy gyógyszeres kezelésre – az erre vonatkozó javaslatot is megbeszéli az első vizsgáló a pácienssel.

Ha pszichoterápiás kezelés indokolt, ennek célkitűzését közösen alakítják ki, majd egy szóbeli megállapodással kezdődik a közös munka. Ez tartalmazza a célkitűzésnek megfelelő terápia időtartamát, ülésszámát valamint a terápia szabályait, kereteit, a titoktartási kötelezettséget és a választott munkamódot. A terápiás módszer ill. speciális technikák mindenkor a terapeuta szakképzettségének megfelelően kerülnek alkalmazásra - ugyanakkor a pszichoterápia legfontosabb hatótényezője nem módszer specifikus: ez maga a terápiás kapcsolat.

A problémától függően akár néhány beszélgetés is segíthet egy elakadás továbblendítésében. Ez a kezelési forma a pszichoterápiás konzultáció, amely 4-6 ülésben zajlik és egy adott élethelyzet nehézségeinek lélektani áttekintésére szolgál. Rövid terápia lehet alkalmas egy fókuszba helyezett lelki probléma mélyebb megértésére és átdolgozására, (25-30 ülés, ill. 4-6 hónap) míg a hosszú, időhatár nélküli terápiák célkitűzése a személyiséget mélyebben átformáló változás - ennek hatásai akár életre szólóak lehetnek.

A terápia lezárható, ha a kitűzött célt sikerült elérni, a lezárás közös megegyezéssel történik. A terápia hosszabbítható, ha a kitűzött célt nem sikerült elérni vagy a kezelés során új célkitűzés válik indokolttá.

Pszichoterápiás kezelés hatására az ember szabadabbá, teherbíróbbá, tudatosabbá válik. Érettebb viszonyba kerülhet saját magával és a környezetében élőkkel, könnyebben boldogul az emberi kapcsolatokkal és fokozódik az öröm-képessége. Oldódhatnak a lelki tünetek (pl. szorongás, pánik, depresszió) egyensúlyba kerülhetnek krónikus pszichiátriai vagy testi betegségek és változás történhet a lelki eredetű testi tünetekben.

Ma Magyarországon pszichoterapeuta címet kaphat az a szakorvos vagy klinikai szakpszichológus, aki letette a pszichoterapeuta szakvizsgát, ami azt jelenti, hogy képzése során speciális jártasságot szerzett egyes módszerekben, ennek megfelelően végzi a munkáját. Alap-pszichoterápiát végezhet pszichiáter szakorvos és klinikai szakpszichológus is. Ezekhez a tevékenységekhez folyamatos továbbképzésekkel megszerezhető, ötévente hosszabbított szakmai licence és ÁNTSZ engedély szükséges.